Lees de volledige infobrochure
Klik op de afbeelding hierboven om de infobrochure te lezen.
Waarom deze richting kiezen?
Ben je sportief en durf je meerdere sporten aan? Heb je een stevige fysieke conditie? Geeft sport jou energie om te studeren? Ben je een teamspeler en wil je ook buiten de schooluren je sporttalent inzetten? Wil je eventueel verder studeren? Of liever meteen het werkveld in? Dan is de richting Sportbegeleiding ongetwijfeld jouw doel!
Uniek aan deze richting
Je krijgt een brede vorming met een boeiend pakket wetenschappen over onder andere de anatomie van de mens. In het vak agogiek leer je leiding geven, omgaan met groepen en trainingsprincipes toepassen. Dit breng je meteen in de praktijk in verschillende projecten tijdens het schooljaar. Je wordt daarnaast ook opgeleid in verschillende sporttakken. Daarbij zijn technische en tactische vaardigheden belangrijk. De verplichte sportdisciplines vul je zelf aan met de optie die best bij je past. Volgde je een andere richting in de tweede graad? Dan leg je een adviserende sportproef af waarin we je testen op meerdere disciplines.
Op het einde van het zesde jaar behaal je meerdere erkende brevetten, zoals:
EHBO Eerste hulp en EHBO Helper
- Start 2 coach diploma
- hoger Reddersbrevet (beroepsdiploma van de Vlaamse trainersschool)
- monitor avonturensport (voor optie omnisport)
- klimvaardigheidsattest (KVB1 van de Vlaamse bergsportvereniging)
Kies de optie die best bij jou past
OPTIE BASKETBAL voor jongens én meisjes
Ben je verzot op basketbal en bij een club aangesloten? Dan zit je goed bij de optie basket. De lessen zijn een aanvulling op de buitenschoolse clubtrainingen en zorgen voor een mooie verbetering van je basketskills. Met vier uur extra basket per week til je je niveau naar een hoger level!
Ben je een ‘High Potential’ speler van de SPURS, dan kan je in onze Sportschool de dagtrainingen combineren met het ‘HP’ scholenproject.
OPTIE GYMNASTIEK voor jongens én meisjes
Ben je in een gymclub of heb je een ‘gymverleden’ en wil je het sporten combineren met je studie? Dan ben je welkom in de optie gymnastiek. Gymnasten van alle niveaus turnen in een gloednieuwe gespecialiseerde gymzaal en kunnen er, onder leiding van een trainer A, werken in een gezonde en veilige omgeving. Je ziet je zo vooruitgang boeken met de vier uur extra training per week. Samenwerking met je club is mogelijk. Waag de sprong!
OPTIE OMNISPORT voor jongens én meisjes
Kies je voor de optie omnisport, dan kies je voor een brede sportopleiding en voor een maximale ontwikkeling van je sportvaardigheden. Je verdiept je in het basispakket sport en daarnaast komen recreatieve spelen en sporten aan bod.
In het derde jaar werk je vanuit eenvoudige spelen naar tactische spelen, groepsspelen, samenwerkingsspelen, balspelen … Baseball, hockey, badminton, muurklimmen, korfbal en andere recreatieve sporten komen aan bod in het vierde jaar.
In de derde graad kom je volop terecht in de avonturensporten en kom je in contact met minder gekende sporten. De uitdaging lonkt. Neem ze aan!
OPTIE VOETBAL voor jongens én meisjes
Alle jongens, aangesloten bij een voetbalclub, zijn welkom in de optie voetbal. Heb je als meisje interesse in voetbal en ben je vaardig met de bal aan de voet? Kies dan ook voor optie voetbal. De leerkrachten bezitten een UEFA-A-diploma en begeleiden je op individueel, tactisch en fysiek vlak.
Ben je een speler van KVK, dan kun je in onze Sportschool de dagtrainingen combineren met het KVK scholenproject.
En wat hierna?
Je hebt de keuze uit vele professionele bacheloropleidingen, zoals:
- bachelor in het onderwijs: kleuter, lager of secundair
- bachelor in de ergotherapie, verpleeg- of vroedkunde, sport en bewegen, podologie, medische beeldvorming …
- bachelor in de orthopedagogie, sociaal werk of maatschappelijke veiligheid
Je kan ook een zevende specialisatiejaar (bv. fitnessbegeleider), de graduaatsopleiding verpleegkunde of een politie- of legeropleiding volgen. Je kan natuurlijk ook meteen in het beroepsleven stappen als sportbegeleider, trainer (mits Sport Vlaanderen-opleiding) of redder.
Schrijf je nu in
Je bent nog niet ingeschreven? Geen paniek! Ontdek hier alles wat je moet weten om in te schrijven.